Vier veteraanbomen die deel uitmaken van de meer dan 300 jaar oude lindendreef aan de abdij van Tongerlo werden op 12 maart 2015 gesnoeid.

Boomverzorgers klaarden deze acrobatische klus door met een hoogtewerker en klimtouwen tot in de bovenste topjes van de bomen klimmen om er te gaan snoeien. Dat is noodzakelijk om breuken of zelfs het omvallen van de bomen te voorkomen.

Uit historische foto's blijkt dat de lindendreef tot in de jaren 1930 relatief intact was, hoewel er ook in de 19de eeuw al bomen vervangen zijn. Daarna begon de toestand echter achteruit te gaan. Verschillende bomen werden de laatste decennia geveld door stormwinden, de laatste tijdens de Pinksterstorm van 10 juni 2014. Vandaag zijn van de 32 oorspronkelijke bomen nog 20 bomen over. Het merendeel van de linden heeft een sterk uitgegroeide, brede kruin.

De meeste bomen zijn nog in heel goede conditie, maar zoals vaak bij veteraanbomen van deze leeftijd, zijn de stammen en takken hol geworden door houtrot. Daardoor worden ze gevoeliger voor het uitscheuren van grote takken of zelfs het omvallen van de hele boom. De waardevolle veteraanbomen kunnen door het juiste beheer nog heel lang verder blijven leven.

Om het risico op uitscheurende takken te verkleinen, werd tijdens de snoeiwerken gewicht weggenomen in de kroon, door lange en zware takken in te snoeien tot op een levende zijtak.

Snoeien volgens de best beschikbare inzichten en technieken vraagt natuurlijk een pak vakkennis. Daarom werden de werken uitgevoerd worden door boomverzorgers met een Europees erkend certificaat: European Tree Workers.

Met een hoogtewerker en met klimtouwen geraken zij tot in de bovenste topjes van de bomen om er te gaan snoeien. Een indrukwekkend schouwspel.

Het uiteindelijke doel van de snoeiwerken is om de bomen te stimuleren om een nieuwe, lagere stabiele kroon te vormen, iets wat zo'n oude linde ook van nature doet.

Op termijn moeten natuurlijk alle bomen onder handen genomen worden, maar het Agentschap voor Natuur en Bos onderzocht voor welke bomen het risico op breuk of omvallen het hoogste is. Er zijn 4 bomen geïdentificeerd met ver gevorderde houtrot, zware horizontale takken of vroegere takbreuk. Deze 4 bomen werden nu prioritair gesnoeid. De eigenaar van de lindendreef, de Norbertijnerabdij van Tongerlo, wilt er samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Agentschap voor Natuur en Bos voor zorgen dat alle dreefbomen zo lang mogelijk kunnen blijven leven. Daarom maken ze in 2015 samen een beheersplan op voor het beschermde landschap van de abdijsite. Daarin zullen ook de resterende dreefbomen de nodige aandacht (en boomverzorging) krijgen.

De werken aan de lindendreef zullen 1.900 euro kosten, waarvan 40% via een premie van Onroerend Erfgoed wordt betaald. Het overige budget is voor rekening van de Norbertijnenabdij.

Foto's : © Onroerend Erfgoed